اگر تابلو «انجمن توانیاب و احیای ارزشها» را از بالای در آن برداری، بیشتر از هرچیز شبیه به یك خانه مسكونی است تا یك انجمن یا مؤسسه!
1394/10/07 اگر تابلو «انجمن توانیاب و احیای ارزشها» را از بالای در آن برداری، بیشتر از هرچیز شبیه به یك خانه مسكونی است تا یك انجمن یا مؤسسه! ساختمانی كه نقطهای برای شروع دوباره زندگی كه میتواند گرمابخش امید برای ساكنان آن باشد و به قول خودشان، امید یعنی فراموش نكنی كه خدا همین نزدیكیهاست و تو هم جزئی از خدایی؛ پس تا میتوانی برای دیگران امیدباش تا وقتی تو را میبینند به یاد خدا بیفتند. حوالی 3 بعدازظهر به در ورودی انجمن رسیدم. مؤسسه در طبقه دوم یكی از ساختمانهای واقع در خیابان كارگر شمالی است كه آجرهایش شانه به شانه هم بالا رفتهاند. گرمایی كه داخل ساختمان حاكم بود، كمكم بر سرمای وجودم كه ارمغان زمستان سرد بیرون بود، غالب شده بود كه بروشور روی میز توجهام را به خودش جلب كرد، بروشوری حاوی توضیحی اجمالی بر فعالیتهای مؤسسه.»
«انجمن حمایت و یاری آسیبدیدگان اجتماعی» و «انجمن حمایت از كودكان و نوجوانان توانیاب»، 2 مؤسسهای است كه بهصورت مستقل از سال 78 فعالیت خود را آغاز كرده است. تهمینه یگانه، مدیرعامل انجمن حمایت از كودكان و نوجوانان توانیاب، در رابطه با چرایی تأسیس این 2 انجمن میگوید: «فعالیت در این 2 حوزه یك كار سخت، پر مسئولیت، دیربازده و غیرملموس است.»
انتظاری كه شاید از گوشه ذهن مردم بگذرد این است كه كودكان عضو انجمن توانیاب باید بعد از مدتی، بهبودی صددرصد پیدا كنند، اما یگانه میگوید: «خدمات توانبخشیكاری است كه كودكان طی آن بهبودی نسبی پیدا میكنند. متأسفانه بعضی خیّران به دنبال كارهای زودبازدهی چون خرید جهیزیه و... هستند ولی باید به این نكته توجه كرد كه شاید توانبخشی كاری دیربازده باشد و ممكن است 10 سال از كاردرمانی یك كودك بگذرد و او به بهبودی نسبی دست یابد اما ما میخواهیم در این انجمن او را به سمت جامعه و زندگی سالم هدایت کنیم.»
HIV یك بیماری رفتاری است
یگانه میگوید: «در احیای ارزشها تمركزمان روی آسیبها است و الان 10 سال است كه روی HIV زنان و كودكانكار میكنیم. آنها را تحت پوشش قرار میدهیم، كلاس میگذاریم و توانمندشان میكنیم. این یك بیماری رفتاری است و هیچ راهی به جز آگاهی برای كنترل ندارد، آگاهیهایی پیرامون راههای انتقال و پیشگیری از آن.»
مدیر مؤسسه از نتیجه خوب كلاسها روی خانمها میگوید و توضیح میدهد: «در ابتدا خانمها وقتی عضو این مؤسسه میشوند، افسرده هستند و حس انتقامجویی از جامعه دارند و در بعضی موارد دست به خودكشی میزنند، ولی وقتی در كلاسها شركت میكنند با افرادی آشنا میشوند كه از جنس خودشان هستند و آرام آرام اعتماد به نفس خود را بهدست میآورند. بعد از آن روی توانمندی آنها كار میكنیم، علاوه بر پولی كه ماهانه به آنها میدهیم، چرخ خیاطی به قیمت كم هم در اختیارشان قرار میدهیم تا هزینه زندگیشان تأمین شود.»
فعالیت این انجمن فقط مربوط به آسیب بیماری ایدز نیست بلكه برای پیشگیری بهنگام از آسیبهای اجتماعی چون خودكشی، مهارتهای زندگی، مشاوره حقوقی، طلاق، رفتارهای پرخطر، هپاتیت، اختلافات خانوادگی و... با رعایت اصول حرفهای، مشاوره به مددجویان ارائه میشود. سهولت دسترسی، رایگان و ناشناس بودن از مزایای مشاوره تلفنی این انجمن است.
خدمات رایگان تا 16 سالگی
خدمات توانبخشی، خدماتی است كه بهصورت صددرصد رایگان به بچههای معلول از بدو تولد تا 16 سالگی در اشكال مختلفی چون كاردرمانی، گفتاردرمانی، فیزیوتراپی و بازی ارائه میشود. این سؤال در پس ذهنم به وجود آمد كه چرا این خدمات در این محدوده سنی در انجمن توانیاب ارائه میشود؟
یگانه در پاسخ به این سؤال میگوید: «بهترین زمان یا زمان طلایی برای ارائه خدمات توانبخشی، 4 سال اول زندگی است. در این زمان، بدن انعطاف لازم را دارد.»
مدیر مؤسسه توانیاب ادامه میدهد: «كودكان توانیاب خودشان مشكلی ندارند بلكه نحوه برخورد پدر و مادر است كه باعث میشود روحیهشان را از دست بدهند. ما كلاسهایی را برای خانوادههایی كه این فرزندان را دارند میگذاریم و به آنها آموزش میدهیم كه چگونه با كودكان خود رفتار كنند؟ چطور او را وارد جامعه كنند؟ و آنها را با حق و حقوق معلولان آشنا میكنیم. فرد، خانواده و جامعه باید دست در دست هم دهند تا توانبخشی به خوبی انجام شود.»
این مؤسسه برای خانوادههایی كه در مواجهه با این مشكلات و كودكان معلول ممكن است این تفكر از پس ذهنشان بگذرد كه «حتماً ما كار بدی كردیم كه خدا ما را اینگونه مجازات میكند»، كلاسها و نشستهایی راترتیب میدهد كه توضیحی برای پاسخ به افكار آنان باشد چراكه این امر كمكی بارز به روحیهدهی و در نتیجه اثرات مثبت روی توانبخشی كودكانشان خواهد داشت

تولدی دیگر
حس نمیكنی كه من برای نوشتن همین چند كلمه چه سرمایی رو حس كردم... منظورم سرمای زمستون نیست سرمای نگاههایی است كه من رو نخواستند، خودم به كنار، بچههای بیگناهم رو از خودشون روندند، نمیدونم شاید آگاهی نداشتند اما هرچه كه بود دلم شكست، چه اشكهایی كه از چشمای كودكان یتیم و معلولم ریخته نشد، حالا كه فكرش رو میكنم، میبینم كه نمیتونم فراموش كنم اما میخوام كه ببخشم و بتونم نجاتدهنده دیگر كسانی باشم كه مثل من ممكنه طرد و بیدلیل تحقیر بشن، من وظیفه خودم میدونم برای تمام بچهها مادری كنم مادری كردن از جنس همدلی و از جنس آگاهیرسانی برای پیشگیری از شیوع بیماری ایدز. شاید زندگی من هم اینجوری رقم خورده باشه كه سفیر اطلاعرسانی باشم.»
این یكی از دلنوشتههای مادران عضو این انجمن بود كه توسط همسرش به بیماری HIV مبتلا میشود و بدون آگاهی از این بیماری، آن را به فرزندان خود انتقال میدهد كه به دلیل تشخیص دیرهنگام و تشنجهای پی در پی فرزندش، پسر بزرگ او از ناحیه هر 2پا فلج میشود
او درباره نحوه آشناییاش با انجمن اینگونه میگوید: «یك روز كه برای گرفتن دارو به كلینیك رفته بودم در صف دارو، با خانم میانسالی آشنا شدم. برای من توضیح داد كه 9 سال پیش از همسرش به این ویروس مبتلا شده اما چند سالی است كه با انجمنی آشنا شده كه پناهگاه امنی است برای كسانی كه زن سرپرست خانوار HIV هستند مثل من. این مؤسسه كه اسمش انجمن احیای ارزشهاست، علاوه بر كلاسهای رایگان هفتگی كه خدمات روانشناسی، مشاوره، تغذیه، مددكاری، كلاسهای خوداشتغالی مختلفی هم برای ما برگزار میكند و همچنین انجمن توانیاب در كنار انجمن احیا، خدمات توانبخشی رایگان را هم به كودكان معلول ارائه میدهد. آشنایی با این انجمن كمكم كرد تا راحتتر با شرایطم كنار بیایم، دوباره زندگی كنم و بتوانم با شركت در اطلاعرسانیهای انجمن احیای ارزشها، آدمهای بیشتری را از وجود این بیماری آگاه كنم. شاید با این اطلاعرسانی بتوانم سرنوشت افراد زیادی را كه مثل من ممكنه ناآگاهانه به این ویروس مبتلا بشوند، نجات بدهم.»
دفعات بازدید : 2212